I love Paris

View Original

Interview met Darina Nykl

 

Waarom besloot je te gaan bloggen?

Schrijven heeft altijd al een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen. Dit is begonnen in mijn tienerjaren met een dagboek bijhouden en daarna waagde ik me aan korte verhalen en een manuscript. Toen kwam ik in aanraking met bloggen en ik vond het reuze interessant om een eigen plek op het web te kunnen creëren en andere mensen daarmee te kunnen inspireren. In het begin blogde ik in het Engels, want ik wilde een groot publiek bereiken, maar schrijven over je passies kun je toch het beste in je moedertaal, dus na twee jaar schakelde ik over naar het Nederlands. Dat is mijn beste beslissing op bloggebied geweest, want ik bereikte daarmee toch een groter publiek. Vorig jaar gooide ik het blogroer om en besloot ik de technische kant van het bloggen uit te besteden. Sinds juni staat mijn nieuwe website online en richt ik me meer op reizen en lifestyle.

Schrijf je alleen over Parijs? Of ook over andere onderwerpen?

Mijn blog begon met Parijs gerelateerde artikelen en dat zal altijd wel de hoofdmoot blijven, maar er zijn nog zoveel andere mooie plekken! Die wil ik ook een plek geven op mijn blog en om het nog wat dynamischer te maken, ben ik een rubriek gestart: het Parijs (of andere bestemming) van… zodat mijn lezers hier hun liefde voor een bepaalde plek kunnen delen.

Daarnaast schrijf ik soms ook over lifestyle, want ik hou ook enorm van mode en interieur. En zo is er voor ieder wat wils te vinden op mijn blog.

 

Wat is voor jou Joie de vivre?

Joie de vivre is iets wat ik naleef, het staat ook niet voor niets in mijn blogheader.

Joie de vivre betekent levensvreugde…Meer beleven vanuit je gevoel. Minder plannen, meer leven in het NU. Het brengt zoveel meer plezier en rust. En ook brengt het meer spontaniteit in het dagelijkse leven. En dat is heel fijn, omdat er al zoveel “moet”. Dan is dit een hele fijne afwisseling. Een mens mag zichzelf echt wel meer “joie de vivre” gunnen. Een paar tips zijn bijvoorbeeld is om je telefoon weg te leggen en te genieten van het moment, van je routine afwijken, omring je met mensen die je energie geven en leer nee zeggen. Niet altijd makkelijk, maar oefening baart kunst.

Aan welke plek denk je als je aan Parijs denkt?

Als eerste komt het Jardin du Palais Royal bij me op. Een prachtig park middenin Parijs, waar je heerlijk kunt toeven met een boekje. Ook ga ik graag naar het île Saint-Louis, een eilandje in de Seine. Het heeft smalle eenrichtingsstraatjes en is een echte oase van rust in de drukke stad. De dorpse sfeer spreekt mij erg aan. Als je op zoek bent naar authenticiteit, dan is dit de plek waar je echt heen moet gaan als je in Parijs bent! Ook wandel ik graag door de historische straatjes van le Marais en heb ik laatst het gebied rondom de rue Rue Montorgueil ontdekt. Een straat vol restaurants, cafés, boulangeries, fromageries, wijnwinkels en bloemenwinkels. Een plek waar de Parijzenaren socializen tijdens het boodschappen doen.

Welk gevoel roept Parijs bij je op?

Parijs voelt als een tweede thuis. Als ik de Thalys uitstap en over het perron op Gare du Nord richting de uitgang loop, voelt het zó vertrouwd. Parijs is een fijn tweede thuis waar ik me kan ontplooien en mijn creativiteit de vrije geest kan geven. De stad geeft me de inspiratie die ik nodig heb. Voor mijn boek, voor mijn blog. En voor mijn (dag)dromen. 

Als ik maar één dag in Parijs ben, wat zou jij mij dan aanraden om te doen?

Als je voor het eerst naar Parijs gaat, dan zou ik een metrokaart kopen en starten bij de Eiffeltoren, want hoe cliché ook, deze moet je gezien hebben. Omdat je niet heel veel tijd hebt, kun je of van tevoren een ticket boeken (skip the line) of de hotspot vanuit het park Champs-de-Mars bewonderen. Of pak een hop on-hop-off bus, dan pik je veel Parijse hotspots mee om een goede indruk van de stad te krijgen (en alvast te dromen wat je de volgende keer zou willen zien). Je boek een wandeltour met je eigen Nederlandse gids. Een aanrader hiervoor is Paris Promenade. Zo krijg je een geweldige indruk van Parijs.

Ben je er vaker in Parijs geweest dan zou ik zou naar het Jardin du Palais Royal gaan en een lunch nuttigen bij het nabijgelegen Café le Nemours (de quiche is een aanrader!). Wandel daarna richting le Marais, steek de Pont Neuf over en geniet van het prachtige uitzicht (en je ziet meteen de Eiffeltoren!). Pak de metro (halte Pont Neuf) richting het Saint-Germain-des-Près, of als je wilt wandelen, steek de Pont des Arts over richting de rue Bonaparte. In deze wijk kom je de legendarische cafés zoals Café de Flore, Brasserie Lipp en Le Deux Magots tegen en mooie boek-en kunstwinkels. De rue Bonaparte is een hele lange straat met vele leuke winkels. Als je vanaf de richting van Pont des Arts de straat uitloopt richting de Saint-Sulpice kerk, dan ben je vlakbij het Jardin du Luxembourg. Rust even uit op een van de stoeltjes bij de Medici fontein, een prachtige plek om te genieten van Parijs. Ik kom hier graag om even weg te dromen en inspiratie op te doen. Wil je een museum bezoeken dan is het aan te raden om van tevoren een ticket te boeken.  

Je kunt Montmartre combineren met bijvoorbeeld le Marais. Start op Montmartre, dwaal door de schilderachtige straatjes en wandel de heuvel af richting le Marais. In le Marais vindt je veel historie, mooie boetiekjes, het prachtige Place des Vosges en veel cafés en restaurants. Daar kun je je dag perfect afsluiten.

Je bent momenteel een roman aan het schrijven. Hoe werkt zo’n proces van schrijven?

De feelgood roman waar ik nu aan werk is een proces van wel tien jaar. Het schrijfproces begint met de inspiratie voor een verhaallijn. Daarna werk ik de personages en het plot uit en dan begin ik met schrijven. Tijdens het schrijven doe ik ook research. In dit geval is dat naar de mode van de jaren ’20 uit de vorige eeuw. Dat vind ik een heel leuk onderdeel aan het schrijfproces, maar kan je soms wel weer uit je concentratie halen. Daarom cluster ik nu vaak de onderzoeksvragen en op een ander moment werk ik deze dan uit, anders raak ik teveel afgeleid.

Ik probeer zeker twee dagen in de week aan mijn boek te werken (dit kunnen ook losse dagdelen zijn). De ene keer gaat dit makkelijker dan de andere keer, maar het is wel belangrijk voor de schrijfflow.

Wat is jouw tip voor als iemand wil gaan starten met schrijven?

Kies een thema waar je over wilt schrijven en werk je verhaal uit zoals de personages en het plot en begin dan met schrijven. Wat vooral belangrijk is, is het hebben van een stok achter deur (dat had ik eerder moeten doen!) en een vast schrijfmoment creëren. Zo blijft er progressie in het verhaal. En blijf er altijd in geloven! Ook als het even niet lekker loopt. Neem dan even afstand en je merkt dat je dan weer inspiratie krijgt om verder te gaan.

Hoe hou je balans in je leven?

Ik hou balans in mijn leven door regelmatig rustmomenten in te bouwen. Na mijn werk kruip ik niet meteen achter de laptop maar pak ik een boek, maak een wandeling, kijk een film om serie of pik een terrasje. Deze rustmomenten zijn ontzettend belangrijk om gefocust te blijven en het te blijven volhouden.

Wat is jouw favoriete café in Parijs?

Ik heb vier cafés waar ik graag kom als ik in Parijs ben.

  • Café Le Commerce – dit café is in het 15e arrondissement vlakbij het hotel waar ik verblijf en is gesitueerd in de rue du Commerce, een mooie winkelstraat. Aan de overkant ligt een pittoresk stadsparkje.

  • Piou – ook in het 15e arrondissement, een geweldig leuk café met veel locals en een goede kaart

  • Café Kleber – vlakbij Trocadèro, een goede kaart en gezellige sfeer.

  • Le relais de la Butte – rue Ravignan in Montmarte. Een rustig en mooi terras, met geweldig uitzicht en goede kaart.

  • Le Select (Montparnasse) – Een bekend café met een goede kaart en vriendelijke bediening. Leuk weetje: Ernest Hemingway schreef in dit café en beschouwde dit café als 'de ziel van Montparnasse'. Dichtbij le Select vind je ook la Coupole en la Rotonde, cafés die het sociale centrum van het Roaring Twenties vormden.

Welk boek over Parijs is een absolute aanrader?

Mijn recente favoriet is het boek “Je suis Parisienne” van fotografe Marie Louise Nijsing, die 102 Parisiennes heeft geportretteerd.

Een historisch boek dat zich in Parijs afspeelt en een aanrader is, is “Au bonheur des Dames”

(In het paradijs voor de vrouw) van Emile Zola. Het verhaal speelt zich af in een groot warenhuis, geïnspireerd op Le Bon Marché. Een boek uit 1883 waarin je lees over de leveringen aan de klanten per postorder, de logistiek, de leveringen en de commissies die de verkoopsters verdienden.

Ik lees ook graag feelgood romans die zich in Parijs afspelen zoals “Bestemming Parijs” van Mirjam Mieserius (deel twee komt bijna uit!), “Een dame in Parijs” van Alyson Richman, en “Bloemen voor mijn dochter” van Sarah Jio. Verder verslind ik de boeken van Tatiana de Rosnay die bijna allemaal in Parijs afspelen.

Ook lees ik graag boeken over de “Parijse levensstijl” zoals het boek van Marissa Cox “Practising Parisienne”, “Leef als een Parisienne, ook als je hartstikke Nederlands bent” door Renée Koudstaal en “Wonen als een Parisienne” door Ines de la Fressange, en “Bon Appétit Paris” door Mara Grimm.

Wat is jouw favoriete wijk in Parijs? En waarom? 

Dat is het 15e arrondissement (Grenelle), de wijk waar ik altijd verblijf. Tot oktober vorig jaar gingen we altijd naar hetzelfde hotel (en dat dertien jaar lang!). Helaas is dit hotel gesloten en heb ik een nieuw hotel moeten zoeken. In juni ben ik voor het eerst in hotel Maison46 geweest en wat een fijn alternatief! Hier voelde ik me ook meteen thuis. Het mooie is dat bij de lounge ‘bienvenue à la Maison’ stond, dus toen wist ik meteen dat ik de juiste keuze had gemaakt.

Darina heeft een cityguide geschreven over Parijs: de 56 plekken die je gezien moet hebben. Hier kun je ook inspiratie uithalen om vooraf te kijken wat je wil zien als je naar Parijs gaat. Je kunt de cityguide vanaf haar homepage downloaden.

Website: https://www.darinanykl.com

Instagram: https://www.instagram.com/darinanykl/

 

 fotocredit: Darina Nykl